Visito el museu de la vida rural, a
l'Espluga del Francolí. Està dividit en dues part, l'antiga, que
mostra el món rural del passat, i la moderna que ens ofereix una
visió del present.
La part antiga, em permet recorda un
món rural que jo havia viscut i ja està periclitat: la matança del
porc o bacó, als carrers de Gandesa -encara em sembla sentir els
esgüells aterridor de l'animal-, i el mondongo que venia a
continuació. Als xiquets de la família o d'amistats de confiança
ens invitaven a apamar. I el que apamàvem era un tros de botifarra
d'arròs primeta, acabada de fer, que ens menjàvem entre deus
llesques de pa de casa. Uns altres records que em va suscitar van ser
tots el que feien referència a la verema del raïm, que en arribar a
casa, es pinxava, vull dir que es xafava amb el peu nu abans de
fer-lo caure al trull, on fermentava. I com aquests, altres records i
sensacions agredolces.
A la part moderna vam poder veure el
gran canvi propiciat per l'arribada de les màquines i els tractors.
Un món que els pagesos d'antany no haguessin pogut somiar. Però no
tot són flors i violes: continua havent-hi molts problemes. I molts
interrogants, com ara el dels transgènics, que encara no s'han posat
d'acord si són beneficiosos -cara a la producció-, o ho acabaran
malmetent tot.
El que és cert és que, mentre hi hagi
gent que s'estimi la terra, hi haurà pagesos. I que hauríem de
tenir-los molt presents a l'hora de comprar productes del camp:
sempre que sigui possible, que siguin de la nostra terra. Ells i
nosaltres hi sortirem guanyant.
Productes de la terra i NO transgènics, que només cal veure la gent que els promociona per saber que no poden ser bons.
ResponElimina