dimarts, 4 de juny del 2013

Ruc català





La setmana passada, amb un grup d'amics, vaig visitar FUIVES, Centre mundial de ruc català, segons consta al prospecte. Aquest centre es troba en un finca del terme d'Olvan, prop de Berga. Allà, i sense gaires ajudes institucionals, primer el Joan Gassó, i ara el seu fill, es dediquen a la cria i conservació del ruc de raça genuïna catalana, un ruc que sempre havia estat molt ben considerat per la seva envergadura i la seva resistència. En una època, que encara he viscut, on es necessitaven animals forts per treballar al terra i tirar dels carros, els rucs, que es creuaven amb eugues, donaven origen a un animal híbrid, el mul -o matxo-, i la mula, que tenien la grandària i la força dels cavalls i la tenacitat i fortalesa dels rucs, per això eren molt ben valorats. En ser híbrids, no podien reproduir-se. Per tant, la conservació dels ases era vital. També eren usats per a l'exèrcit. I n'exportaven als EEUU, on van ser molt importants per a la conquesta de l'oest, com hem pogut veure a tantes pel·lícules.
Amb la mecanització, van començar la ràpida decadència d'aquests animals, que jo no interessaven. I van estar a punt d'extingir-se. Per això és d'un gran mèrit el que han fet els Gassó. Ara viuen gràcies en part a la gent que els anem a veure. A mi em va semblar una visita molt interessant. Us la recomano!
www.fuives.com 
(A les dues primeres fotos, someres, a l'última un mascle, que han de tenir separats per tal que no es barallin entre ells.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada