dissabte, 11 de gener del 2014

Anton Monner



Aquest juliol passat, vaig tenir el goig de presentar aquest importantíssim llibre d'Anton Monner a l'església parroquial de la meva ciutat, Gandesa.
Al seu interès per la història de Gandesa (impagable el seu llibre Toponímia de Gandesa del 1976), s'uneix en Monner un gran patriotisme català. Que li ve de nissaga. Ara, després d'anys d'estudi i recopilació, en ha ofert aquesta Història de Gandesa on recull les notícies que vénen d'altres autors, sobretot mossèn J. B. Manyà, el canonge de ca Molles, la foto del qual recull a la portada com un homenatge ben merescut. Aquesta obra representa un treball exhaustiu, de formigueta, remenant arxius i explorant tot tipus de fonts d'informació, per oferir-nos aquest història absolutament recomanable, un monument al nostre poble i a la seva gent.
En destaquen alguns trets significatius. Primer de tot, la voluntat decidida de la nostra terra des del començament de la seva conquesta i repoblació feta pel comte de Barcelona, Ramon Berenguer, per pertànyer a Catalunya en contra de les pretensions d'Aragó. Cosa que fa que ara no ens hagin de qüestionar el nom de la nostra llengua!
Un altre seria constatar la grandíssima importància de la nostra ciutat a l'Edat Mitjana. La seva posició geogràfica immillorable la convertiria en centre de la Corona d'Aragó. A Gandesa s'hi celebraven Corts, i va ser escenari d'un casament reial, el de príncep Jaume, hereu de la corona, fill de Jaume II el Just, besnét de Jaume I, el Conqueridor, amb tot el que això representa. Vol dir que tenia prou albergs de categoria, entre ells el castell, per acollir tan grans personatges i esdeveniments.
Per desgràcia, aquesta situació privilegiada, seria causa de la seva dissort en els diferents guerres que va patir el nostre territori, ja que va ser un baluard desitjat per uns i per altres. Guerres com la de la Generalitat contra Joan II, o la dels Segadors. Cal remarcar que la nostra contrada sempre es posicionà a favor de la terra. Amb conseqüències molts cops nefastes.
A la guerra de Successió, el tricentenari de la qual commemorem aquest 2014, també el nostre territori es posicionà a favor dels Àustries i en contra del Felip V, el primer Borbó. Esborrona comprovar les diferents prohibicions, cada cop més fèrries, contra l'ús de la nostra llengua -als documents, proclames, ensenyament, catecisme, o església-, a partir d'aquella derrota. Aquesta situació portaria a la destrucció completa del castell, del qual només se n'ha conservat el nom i algun vestigi, per això sabem on era ubicat.
Durant les guerres carlines ens tornem a trobar amb els problemes que per a Gandesa representa la seva situació de cruïlla història i estratègica, que tots volen aconseguir. I el mateix passaria posteriorment amb la terrible Batalla de l'Ebre. Per tot això, i per la història menuda, que també reporta, la Història de Gandesa de Monner és un llibre esplèndid. Un regal que no té preu. Gràcies Anton. De tot cor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada