divendres, 4 de maig del 2012

Camí de Sant Jaume de l'Ebre



 

A la ciutat de Tortosa trobem el primer vestigi important de la ruta xacobea de l’Ebre, el portal de Romeu, al costat de la catedral. Un ruta que començava a les goles del riu, llavors no hi havia Delta, on desembarcaven els pelegrins vinguts per mar des de terres llunyanes, i que, passant per Amposta, Tortosa i Xerta, es desviava una mica del camí que menava a Gandesa, per dirigir-se al santuari de la Fontcalda, on els pelegrins feien parada per encomanar-se a la Mare de Déu.
Per arribar-hi, un cop superat el Pinell, s'agafa un camí que comença en mig de terres de cultiu: vinyes antigues, ametllers que s'arrisquen a anunciar la primavera, de vegades a ple hivern, oliverars amb fulles que el vent remou... Aviat, però, les deixa enrere i s'endinsa en un terreny molt bell i agrest fins arribar al Cap de la Costa, des d'on s'albiren les cases del santuari arraulides al voltant de l'ermita, com un ramat d'ovelles blanques a redós del pastor. I els cingles majestuosos que envolten la vall.
Un cop arribem al fons d'aquesta, al costat del riu Canaletes, ens trobarem la font calda que dóna nom al santuari, que hi és a tocar, i a la Verge que s'hi venera. Una font que raja tèbia, aigua termal que té la propietat de guarir de dolors el cos i de l'ànima dels seus devots. (Ara podem emprendre el recorregut dels Estrets de Dalt i els Estrets de Baix, llaurats a la roca per segles del fluir constant de l'aigua del riu. Amb els seus gorgs i els seus salts d'aigua remorosa.) Tornarem per la Vall de Navarro, seguint una senda que passa pels peus del Frare, quiet i petrificat des de fa segles. Aquí trobarem un monument modern de ferro forjat: la silueta d'un peus alçats amb una creu al mig, que ens indica el camí.
Nosaltres continuarem la nostra ruta fins a Gandesa i Batea. I ens desviarem uns pocs quilometres per arribar a Vilalba del Arcs, per visitar la casa Coll. Aquesta magnífica casa pairal s'ha convertit avui dia en un museu que recull diverses àrees d'interès. Una d'elles és la relacionada amb la ruta xacobea.
Passada Batea i ja dins l’Aragó la nostra ruta es troba amb el Camí que ve de Barcelona per confluir posteriorment tots al camí dit del francès, el més conegut de tots.

2 comentaris:

  1. Aquesta ruta ja la seguí en part Annibal, en el seu camí cap a Roma. Al llarg del recorregut es pot veure tota la bellesa de les nostres terres.

    ResponElimina