dimecres, 11 d’abril del 2012
Col·loquis de Tortosa
Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa
de Cristòfol Despuig
(Edició crítica d'Enric Querol i Josep Solervicens)
De la lectura d'aquests col·loquis en destacaria tres coses. La primera constatar que, tot i que vaig estudiar filologia catalana i en coneixia l'existència, mai ningú em va aconsellar que els llegís i molt menys es van comentar a classe, cosa que em sembla una gran pèrdua; sort que ara me n'he rescabalat.
La segona és adonar-se que tot i que són datats del 1557, època dels Àustries, el seu autor ja es queixa de la preponderància i caràcter dels castellans, en detriment de la nostra llengua, cultura i història. “...és una gentil nació, la catalana, valerosa i molt sàvia, per bé que avui també s'està arrimada (apartada, deixada de banda) com ho està l'aragonesa i la valenciana, que estos castellans s'ho beuen tot”. Us sona? Doncs mireu això: “Que són quasi d'esta manera, que per no publicar la glòria dels espanyols que no són castellans, celen (amaguen) la veritat, i per fer gloriosa la sua pròpia nació no dubten d'escriure mentires”.
La tercera cosa, i que a mi m'ha impactat més per tal com sóc una gran amant de la natura, és quan descriu la quantitat de fauna que es trobava en aquest territori i que ja no s'hi troba. Per exemple, de pesca, tan abundosa pel fet que en tenien del riu, dels estanys i del mar. Del riu destaca les llamprees, els esturions i les sabogues, “delicats peixos millors que de mar”, i una gran quantitat d'espècies que han desaparegut d'aquelles verals. I quines es pescaven segons l'època de l'any i l'ormeig adequat. Una joia de lèxic.
Pel que fa a les aus, en cita més de trenta classes! Jo en destacaria, a més dels cignes, els flamencs, gavines i ànecs diversos, altres que pràcticament han desaparegut com els gansos, les grues, els frarets, les àligues pescaires, les àligues caudals, o els alcaravans( torlits). A més de falcons, astors, esparvers etc. etc.
Quan a caça, cita entre altres els porcs salvatges, les cabres munteses, els cérvols, els cabirols. I també fagines, genetes, teixons, gats cervals, llops i raboses.
M'ha resultat molt interessant la forma que tenien de caçar porcs senglars: els perseguien a cavall fins a fer-los caure al riu, i allà els envestien amb barques i els enllaçaven. En aquesta cacera també hi participaven dones, i sembla ser que tothom s'hi divertia molt. (La carn es venia a les carnisseries).
Tampoc no hi falten alguns refranys que ens han pervingut com ara: Per dir les veritats es perden les amistats. Qui bé et voldrà et farà plorar. Qui no mira avant, arrera cau.
I algun que no sabia: Forta és la roca, pus (més) fort qui la derroca!
Cal agrair la Introducció i les Notes a càrrec dels citats Querol i Solervicens. Ha estat un plaer!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
DE fet, el scoloquis són una obra històrica on es reflecteix el passat renaixentista de Tortosa i un fidel mirall on es poden veure i conéixer tant els nostres antics paisatges com el sanimals, peixos i vegetals que hi vsiqueren en ells...
ResponEliminaD'acord. El problema és que és poc coneguda.
EliminaTothom qui estudia història d catalunya als egle XVI l'hauria de conéixer, mostra el món del segle XVI, tal com ho fa l'obra "REcuerdo de los hechos acaescidos en Roma" de Fernando de Valdés, si no m'erro, sobre el Sacco di Roma del 1527.
EliminaBo és llegir i escoltar capítols històrics, per tal de saber d'on venim i previndre cap on anem, o cap aon ens porten.
ResponEliminaJosep, veig que t'agarad l ahistòria, et recomano veure Cronos de canal 33, són dcumentals notables sobre història, i Sota Terra a Tv3, on el sarqueòlegs expliquen d'un mode senzill i pràctic descobertes arqueològiques per auqe tothom ho entengui, i si vols llegir història està Muy Historia, que é sun complement excel.lent tant per estudiants com per docents o interessats en història, explicada termàticament en blocs de cada revista, molt detalats i fets per autèntics professionals (llicenciats, escriptors, crimnólegs reconeguts, etcètera).
Elimina