dilluns, 2 de març del 2015

Iconoclastes




A Mossul, l'antiga Nínive, els fanàtics de l'EI han destruït figures mil·lenàries. Restes d'antiquíssimes de passades civilitzacions, patrimoni de la humanitat. Tan úniques com insubstituïbles. Es veu que no en tenen prou a degollar, cremar vives, assotar persones, violar dones, cal destruir també els símbols. De vegades, la humanitat, sembla que torna enrere, com els crancs.
A Egipte els temples i els piràmides es van salvar perquè els musulmans, quan s'hi van implantar, en van tenir prou amb destruir frescos d'imatges cristianes, com a la Capadòcia, o amagar sota guix -i encara sort perquè això es van preservar-, els meravellosos mosaics bizantins a Constantinoble. Si haguessin arribat abans, no n'haurien deixat ni rastre.
Però no anem tan lluny, aquí, durant la guerra incivil, es va destruir una gran part del patrimoni religiós, com per exemple la creu coberta de Gandesa, que era molt antiga i valuosa. O es va cremar l'interior de Santa Maria del Mar, a perill d'ensorrar l'edifici. Feina de la República a salvar Montserrat i la catedral, entre altres. Molts tresors perduts que ja no es tornaran a recuperar. Aquest afany iconoclasta de l'home, que renega de tot el que no entén, és deplorable. Trista civilització, aquesta nostra. O n'hem de dir barbàrie?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada