diumenge, 1 de maig del 2011

Viure sense el meu fill



La història que ens explica Josep Gironès, és una història colpidora, que sembla mentida que hagi pogut passar. La història d'una mare, com moltes altres, a la qual li va ser arrabassat el fill només néixer. Un episodi més de la terrible guerra civil que entre el 1936 i el 1939 va omplir les nostres contrades -especialment la Terra Alta, escenari de la Batalla de l'Ebre-, de morts, de dolor i desesperació.
L'autor, fill de la Fatarella, coneix -com jo mateixa-, molts episodis d'aquella guerra terrible explicada de primera mà pels nostres pares i avis, que la van patir, i les seqüeles de la qual encara perduren en el paisatge -poble vell de Corbera, terriblement mutilat, com podeu veure a la foto-, trinxeres, refugis... i també en el cor dels pocs supervivents. Sortosament -o per desgràcia-, les noves generacions han oblidat aquells episodis duríssims (per això cal que algú els ho expliqui); la terra -sempre agraïda-, ha tornat a donar fruits -els magnífics vins i olis de la nostra comarca-. I tot respira pau.
També els personatges del llibre del Josep Gironès acaben aconseguint gaudir d'una pau tan durament guanyada. Així el llibre es converteix en un monument a la memòria i un cant a l'esperança.
La foto és gentilesa del Joan Serra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada