dimarts, 7 de juny del 2011

ELS BORJA



Un altre cop donen per televisió una sèrie inspirada en la figura del papa Alexandre VI, Roderic Borja, més conegut amb el nom italianitzat de Papa Borgia, i els seus fills, Cèsar i Lucrècia. I com sempre -tal com se'n queixava Joan F. Mira en un article a l'Avui-, els guionistes recorren molt més a la llegenda negra d'aquesta família que no pas a la realitat història, perquè sempre el “morbo” és més llaminer que la veritat. I no és que els Borja foren uns sants -sí que ho va ser un parent seu, Sant Francesc de Borja-, però tampoc no van ser millors o pitjors que els seus coetanis, papes i prínceps inclosos. Però tenien un gran problema: no eren italians! I el papat -amb poques excepcions- era tingut com un feu de les principals famílies italianes. Per això es van dedicar a bescantar el papa Alexandre i atribuir-li tota lleis d'infàmies. Li deien “marrano catalano” (marrano era sinònim de jueu) i cridaven esverats: Oh Déu, l'Església en mans de Catalunya” -us sona, aquesta cançoneta?
Si de veritat us interessen les vivències d'aquesta família valenciana, millor que llegiu BORJA PAPA, de Joan F. Mira, publicada el 1996 per l'editor Eliseu Climent. L'autor es va passar molt de temps als arxius vaticans on es conserva la correspondència familiar d'aquests, escrita en català, que era la llengua que usaven entre ells. A mi em va fascinar.

4 comentaris:

  1. Pobres catalans! sempre mal vistos, i darrerament també a Catalunya.
    Llàstima de falç que vaguen!

    ResponElimina
  2. En els fragments que he vist, el papa Borja no és ni valencià ni català, sinó espanyol. Ignoro si és qüestió del doblatge o ja és així en la versió original. O potser és una mostra més de la tergiversació que fa aquesta sèrie dels fets històrics. Sigui com sigui, en aquest cas, per a ells el pollastre!

    ResponElimina
  3. Només cal sentir com li diuen al fill petit, que es deia Jofre. Ells diuen Jofré, pronunciat amb jota castellana! I de la mare diuen que era espanyola, quan era italiana. En fi...

    ResponElimina
  4. Suposo que els blaveros espanyolistes del PP valencià deuen estar contents. Ells que reneguen de la mare que els va parir, del seu passat, de la seva llengua i de la seva pròpia història. L'altre dia llegia que a Elx, ara que han guanyat per fi també els peperos, canviaran el nom del Gran Teatre per Gran Teatro, perquè diuen que dir-li el nom en valencià té una 'forta càrrega ideològica'. Pobres valencians de veritat, com deuen patir... Però potser és el que es mereixen, si voten el PP, oi? Com deies tu comentant un post meu, la democràcia és el millor sistema que s'ha inventat, oi? "I al poble que li donin pel xubidubiuauà, que ja té les conferències de Sant Vicent de Paül", que deien els de la Trinca abans de vendre's al dòlar.

    ResponElimina