diumenge, 26 de gener del 2014

Gulags


La nit de Vàlia
de Monika Zgustova
Aquesta és la segona novel·la que he llegit de les que vaig trobar gravades a l'e-book. Havia sentit a parlar d'aquesta autora de Praga, recalada a Barcelona fa molts anys, però no havia llegit cap llibre seu.
En aquesta obra, Zgustova ens parla dels gulags russos. Camps de treballs per a presoners, criminals o polítics. Un tema que, al començament, em recordava “Un dia en la vida d'Ivan Denisovich”, d'Alexandr Solzhenitsyn. Però, en aquesta història, el confinament de la protagonista dura deu anys!
L'autora, per escriure-la, va visitar una colla de dones grans, ex-presoneres d'aquests camps nefastos, i en va recollir el seu testimoni. “Totes les presoneres -li explica una-, som minusvàlides a causa de la mala nutrició i del fred intens que vam patir durant tants anys al gulag”. De fet, se'ns fa molt difícil creure que poguessin sobreviure a un tracte tan inhumà!
El problema, per a mi, és que l'autora ha volgut aprofitar “tots” aquests testimonis i fer-los coincidir en una sola persona, la Vàlia, a la qual li passa de tot -i una mica repetitiu-. També resulta una mica irregular la tria de les diferents veus que ens expliquen la trama. Sobretot la de la filla, que als set o vuit anys, s'expressa d'una manera poc creïble. Com m'han semblat inversemblant la història d'amor -la manera que es van conèixer en aquella Rússia hermètica presidida per Stalin una noia de 16 anys i un mariner americà no queda gens clara-. Tanmateix, en conjunt es llegeix amb interès.
Un interès que ve de conèixer aquesta part tan negra de la Rússia estalinista -de fet, els camps de treball forçar a la Sibèria, ja existien en l'època del tzars. I ara amb Putin, es coses no sembla que hagin millorat gaire per als dissidents-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada