dimecres, 5 de febrer del 2014

Glorias Imperiales



Ara que el ministre Wert vol espanyolitzar els alumnes catalans, puc brindar-li una idea: que reediti el llibre de lectures que em van fer llegir a mi, a l'escola, amb el suggestiu -i alliçonador-, títol de Glorias Imperiales. Els protagonistes d'aquelles suposades glòries eren els conqueridors d'Amèrica, i Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capitan, entre altres. Així, s'exaltaven aventurers com Pizarro i Hernan Cortés sense que se'ns expliqués la catàstrofe que van representar per als pobles indígenes, la manera tan cruel com els van tractar, les malalties que els van encomanar... I que els van reduir a una esclavització sistemàtica per tal que extraguessin per a ells -i per al govern d'Espanya de l'època-, l'or i la plata d'aquelles contrades. (Una actuació denunciada per Fra Bartolomé de las Casas i el Pare Antoni Mª Claret).
Un or que no va afavorir el desenvolupament del país, sinó que va passar de llarg camí de les guerres als Països Baixos (Holanda, Bèlgica...) on, vés per on, van servir per engreixar les famoses “cuentas del Gran Capitan”. (Sempre n'han tingut, de bec, les oques), i per massacrar la població d'aquell països -que encara recorden el terror que hi van provocar els famosos terços imperials-. Catalunya es va deslliurar de la conquesta -per imposició de la Corona-, i tampoc no va participar dels tresors que creuaven la frontera si no a través del bandolerisme, una xacra causada per la situació d'espoli i pobresa endèmica del país.
En fi, que cadascú parla del mercat segons com li ha anat. I la història que ens explicaven a nosaltres durant la postguerra -i ara poden recuperar-, era un història destinada a inflar l'ego insuportable dels vencedors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada