dilluns, 6 de juliol del 2015

Pasqua


Diuen que el sant pare Francesc està estudiant posar la setmana santa en una data fixa per fer-la coincidir amb la dels altres cultes cristians, per exemple els ortodoxos. I també per regular les vacances escolars i facilitar la contractació d'hotelers, agències de viatges etc. etc. Segur que a aquest sector els semblarà molt bé. Cada any la setmana santa els mateixos dies, equidistant entre les vacances d'estiu i les de Nadal, els facilitarà molt les coses.
Antigament, i en moltes cultures, en la musulmana i la jueva es manté, el calendari estava regulat pels cicles de la lluna. Quan es va imposar el calendari actual, però, s'adopta el cicle solar, més regular. Només la setmana santa continuà amb la tradició jueva, que era lunar i pastoral. (Era l'època que es traslladaven els ramats) La pasqua jueva se celebrava la primera lluna plena que segueix l'equinocci de primavera. Que és la que hem heretat. Per això, en aquestes dates, la lluna brilla plenament enmig del cel primaveral.
Ja sé que tot canvia i que tots ens hem d'adaptar a l'era tecnològica actual, que tot ho vol regulat i compartimentat. Però, què voleu que us digui, a mi m'agrada que la setmana santa i la pasqua es regeixin pel cicle de la lluna -que és també el dels embarassos, les marees i molts altres cicles de la natura vegetal-. Un calendari que t'obliga a mirar cada any si la pasqua “cau” alta o baixa, cosa que no deixa de tenir el seu encant.

1 comentari:

  1. Totalment d'acord, sempre és divertit quan a finals d'any arriben els calendaris de l'any següent poder veure quan "toca" la Setmana Santa, com si fos una mena de loteria.

    ResponElimina