dimarts, 9 de novembre del 2010

L'esca del pecat



Diumenge, dia 7 de novembre, el Sant Pare proclamava basílica el temple de la Sagrada Família, obra del nostre genial Gaudí. La cerimònia va ser magnífica, la litúrgia, brillant, la música, excel·lent, la realització de TV3 perfecta. La visió de l'interior del temple, ara basílica, meravellosa, quin prodigi de forma i de lluminositat. Una festa per als sentits. També ens vam congratular de sentir Benet XVI parlant en català. El cant del Virolai ens va emocionar. Tot va ser perfecte, però...
Sempre hi ha un però. I aquí el però, la nota discordant com si diguéssim en un orgue tan ben afinat, va ser la presència, enmig de tanta pompa i esplendor, de quatre humils monges vestides senzillament de negre que van sortir a fer la neteja. I a parar taula, tal com pertoca.
El nostre cardenal, s'ha afanyat a dir, que ho van fer amb molt de gust, i suposo que així és. Però la imatge -i una imatge val més que cent paraules-, del paper subaltern de la dona en l'Església Catòlica va quedar ben retratat. Vaja, que era per a posar-se a plorar.
Que som al segon mil·lenni, senyors meus, i ja hem deixat de ser l'esca del pecat. O potser no?

3 comentaris:

  1. A les notícies de TV3 van remarcar també com n'era de significatiu que l'únic protagonisme que van tenir les dones en tot el tema va ser la neteja de l'altar.

    ResponElimina
  2. Elm meu company de pis m'ho va comentar, també. Molt patètic. Avui a L'Avui en parlava un article.

    ResponElimina
  3. Seria interessant saber si aquesta imatge, que ha estat tan comentada a RAC 1, als nostres diaris i també a TV3, ha tingut ressò en els mitjans de fora de Catalunya, espanyols i d'altres països. En tot cas, la imatge ha posat de manifest que l'Església no té cap inconvenient a expressar, fins i tot visualment, les tasques que corresponen exclusivament a la dona, contribuint així a perpetuar el paper femení tradicional, present també, encara, a molts sectors de la societat, per més que aquesta presumeixi d'avançada.

    ResponElimina