dissabte, 14 de juliol del 2012

Municipis


Municipis i jutjats en perill

En poc temps han transcendit dues notícies molt preocupants. La primera fa referència als municipis petits, i es consideren petits els menors de vint mil habitants!, amb la qual cosa una gran majoria de municipis de Catalunya desapareixerien -a la Terra Alta no en quedaria cap, ni tal sols la capital, Gandesa-. No havia sentit mai un disbarat com aquest. L'excusa és la crisi actual i la necessitat d'estalviar. -Deuen de ser d'aquells estalvis que foraden les estovalles!-. Jo no crec que sigui un problema econòmic sinó polític, perquè, si ho fos, només caldria que els alcaldes i regidors d'aquests lloc tornessin a fer la seva feina d'una manera gratuïta, com es feia abans. (Mon pare va ser una colla d'anys tinent d'alcalde de Gandesa i no va cobrar mai ni un xavo!). El fet que els alcaldes tinguessin un sou era -segons es va dir-, per tal que no prevariquessin, cosa que no sembla que, en alguns casos, s'hagi complit. En fi, allà cadascú amb la seva consciència. En tot cas, haurien de cobrar en consonància a la renda dels habitants del poble que representen. I s'haurien de mancomunar serveis i estalviar en coses sumptuoses -quines a la terra Alta?-. Però mai suprimir el municipis ni obligar-los a fusionar-se. Seria una font de problemes impressionant!
L'altre notícia desagradable és la supressió del cert partits judicials. El de Gandesa és de finals del 1800. Durant un temps, en l'època franquista, es va suprimir, per a gran consternació de mon pare, que n'havia estat procurador habilitat, però per sort es va tornar a restablir. Ocupava els baixos de l'ajuntament, un edifici i unes oficines rònegues on, el gran Joan Perucho, que en va ser jutge, en hores lliures, va escriure les seves meravelloses Històries Naturals, segons em va explicar ell mateix. Per això, quan es van fer els moderns jutjats -van sortir molt a la TV amb motiu del foc d'Horta-, van posar-hi Avinguda Joan Perucho al carrer on són ubicats. Jo mateixa vaig fer un foto de la placa -va costar molt temps a posar-se i es va fer gràcies a la insistència de l'alcalde d'aleshores, Miquel Aubà, a precs meus-. i l'hi vaig portar al seu pis a Barcelona, quan ha estava molt malalt. I encara -segons em va explicar la seva esposa-, s'hi va fer portar pels fills per tal de poder-la veure.
-Els temps que vaig ser jutge a Gandesa van ser dels més feliços i fecunds de la meva carrera literària! -em va confessar.
Fer desaparèixer el partit judicial de Gandesa i el seu jutjat seria esborrar una part d'història de la nostre ciutat. I empobriria encara més aquelles terres nostres. No ho permetem!

(Publicat a L'EBRE, divendres 6-7-2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada