dimarts, 17 de juliol del 2012

Tradicions


Festa de la Mare de Déu del Carme a l'Escala

M'agraden les tradicions, que ens configuren com a poble, i m'agrada molt la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, la meva patrona, que he viscut molts anys a l'Escala. La processó amb la imatge de la Verge, acompanyada de les primeres autoritats, surt del port de l'Escala, i costeja la Riba, escortada per uns colla d'embarcacions de tots tipus i mides, fins a desembarcar en la platja o Plaça de les Barques, al centre de la població, on espera una munió de gent. Allà desembarquen tots i segueixen per terra fins a l'església on se celebra una missa molt concorreguda. Cal explicar que els escalencs aprofiten aquesta festa per honrar les seves persones grans, alguns d'ells vells pescadors d'anxova que va fer famosa la seva vila.
La primera vegada que el Miquel i jo la vam veure, fa prop de vint anys, va ser des de la platja, on vam anar a esperar-la. El més curiós -i divertit-, fou que aleshores encara no es marcava una separació entre el recorregut de la processó i els banyistes, com es fa ara, sinó que aquests s'estaven a la platja. Així, podies veure estiuejants i turistes amb biquini, dretes per contemplar el pas de la comitiva a un pam escàs de Mare de Déu, mossèns, autoritats i resta dels participants, tots mudats, per a l'esdeveniment.
-És com una pel·lícula del Fellini! Llàstima no dur la càmera per immortalitzar-ho! -que vam dir. Com enguany no hi he pogut estar, aquest és el meu homenatge!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada