dilluns, 28 d’abril del 2014

Gabo i els seus epígons


-->


Des de Barcelona, ens agrada remarcar que Gabriel García Márquez visqué aquí, i que estant entre nosaltres comença a assolir fama mundial. Que va ser Carme Balcells, la seva agent literària, qui el va impulsar i va ajudar a promocionar la seva carrera. A ell i a altres autors sud-americans, que van recalar a la nostra ciutat. També s'ha recordat la seva amistat llegendària amb Vargas Llosa, i com de malament va acabar la cosa, a cops de puny, un exercici més propi de descarregadors de moll, que de intel·lectuals i literats de pro. Però és que, quan es posen faldilles pel mig... Deien que va ser Gabo, un gran seductor, que va intentar posar-li banyes a l'altre. Sigui com sigui, aquell va ser el final de l'amistat i, de retruc, de l'estada del futur Premi Nobel a Barcelona, tot i que hi mantenia la casa. Llàstima perquè persones com ell donen prestigi a la ciutat que els acull.
García Márquez, amb el seu “Cien años de soledad” va meravellar legions de lectors i lectores com jo mateixa -suposo que tots recordem l'impacte que aquell llibre ens va causar. Érem davant d'una manera nova de narrar -imaginació desbordant, prosa bellíssima-, que influiria directa o indirectament en una gran de literatures del món.
Són deutores claríssimes de Gabo i del seu univers oníric -el dit realisme màgic-, autores reconegudes com Isabel Allende -La casa de los espíritus-, i Laura Esquivel -Como agua para chocolate. I també autors molt teòricament allunyats, física i cultural, com Salman Rushdie -Fills de Mitjanit-. O més propers com la italiana Mariolina Venezia -Fa mil anys que sóc aquí-. També n'és deutor Baltasar Porcel amb el seu cicle d'Andratx. I jo mateixa; a -La dansada-, s'hi pot trobar una eco fugaç d'aquella manera de narrar, barrejant fantasia -fantasmes-, i realitat punyent.
Descasi en pau, Gabriel García Márquez al seu paradís narratiu, acompanyat dels seus personatges inoblidables. I dels paisatges que va estimar. I que tant ens van adelitar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada