dissabte, 8 de maig del 2010

Sagrada Família

Resulta curiós fer una visita turística a la Sagrada Família. Però s'entén si qui t'hi convoca és l'arquitecte Joan Basegoda, director jubilat de la Càtedra Gaudí, l'home que en sap més sobre aquest autor i la seva obra, com a colofó d'un itinerari que ens havia dut, en anys successius, a visitar diferents edificis del genial arquitecte. Hi anem amb un grup de companys seus de col·legi -entre ells el Miquel-, i les seves respectives dones, com ara jo. Fora del temple, les llargues cues de turistes estrangers donen idea del que representa aquest arquitecte i el seu edifici per a la nostra ciutat. Dintre de la cripta, Basegoda ens parla del mestre i ens n'explica algunes anècdotes curioses. Com ara que Gaudí acostumava a picar amb un martellet les pedres que s'havien d'utilitzar per a la construcció i, segons el so, les acceptava o les rebutjava, al temps que deia, (de les que no li agradaven): "Aquesta parla en castellà!"
Visitem el museu, ple de gent, i la nau central en la qual s'afanyen, muntats dalt de les grans bastides metàl·liques, una colla d'obrers, que produeixen un fort terrabastall. Aquesta barreja de treball adelerat, sorolls intermitents i turistes atònits em fa pensar en un espectacle futurista, fet per gent com ara la Fura dels Baus.
-I del pas de l'Ave, que ens penses? -li vaig demanar a en Basegoda.
-Que no passarà pas. La tuneladora s'aturarà. Aquest serà el miracle que farà Gaudí per tirar endavant el seu procés de beatificació!
Lloat sia Déu!

1 comentari:

  1. Ja és ben paradoxal que en els nostres temps el futur depengui d'un miracle!
    Ara es convoca un referèndum amb gran publicitat per al projecte de la Diagonal, però no se'n va fer cap per preguntar als ciutadans l'opinió sobre el pas del tren de gran velocitat per sota de l'Eixample. No sabrem mai quin resultat hauria sortit, però sí que sabem que hi havia, i encara hi ha, una gran oposició i probablement el resultat hauria compromès aquest projecte, que s'ha imposat a la força.

    ResponElimina