Amor sense món
Miquel Esteve
En aquest llibre extraordinari, en Miquel Esteve s’endinsa en la relació de Hannah Arend i Martín Heidegger, ella jueva, ell partidari de Hitler, en l’època convulsa en què els nazis van prendre el poder a Alemanya.
Es va conèixer a la Universitat de Marburg, on ella va ser alumna seva, i van viure un amor espiritual, intel·lectual i filosòfic, però també carnal, tot i que ell era casat i molt més gran que no pas ella. Hannah també es va casar dues vegades i va viure i morir als Estats Units, però continuaren la seva relació amb escasses visites per part d’ella a Alemanya i una intermitent comunicació epistolar fins a la fi del seus dies. Arend va morir el 1975 i Heidegger un any més endavant.
Miquel Esteve s’endinsa en aquesta història d’un amor que era fora del món, almenys del món i de les circumstàncies extraordinàries d’aquelles temps, per això en diu «Amor sense món».
Per escriure aquest llibre, l’autor imagino -no ho diu enlloc- que s’ha llegit totes les biografies i totes les cartes i documents que s’endinsen en el pensament de la parella, i en conforma les seves paraules, les seves converses, la seva visió del món. Ell immers en la natura de l’esser, ella intentant demostrar la banalitat del mal, cosa que li va valer crítiques del mateix món jueu, que no entenia la seva posició. Per a Arend, aquesta banalitat converteix les persones en part d’un ramat sotmès a les idees o consignes del seu partit o del seu líder que fa considerar el contrari com un monstre que cal eliminar en no reconèixer-ne la seva humanitat. Sota aquesta premissa, qualsevol de nosaltres pot fer el mal creient que fa el més indicat.
Aquest és un llibre que s’ha de llegir a poc a poc, rellegint frases o paràgrafs, per captar-ne el sentit profund. Sobretot per a persona com jo que no soc experta en el pensament filosòfic.
Felicitats Miquel per aquest regal que has fet a la bona literatura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada