dilluns, 22 de febrer del 2010

Estels

Veure estels sobre els cels opacs de Barcelona és gairebé un miracle. Però, de vegades, com dissabte passat, després d'uns dies de pluja que han netejat l'atmosfera i coincidint amb una nit serena, de sobte, quan vas a tancar les persianes del balcó, els descobreixes allà dalt, fent pampallugues, preciosos i precisos. Immediatament guaites fora, prescindint del fred, i allà hi ha Orió, el rei de les nits d'hivern, i Sírius tan bell i tan brillant. Fan ganes de cridar Al·leluia!

Per als que ens agrada observar el pas lent i exacte de les constel·lacions, viure a Barcelona és una frustració total. Per això, tenim gravades a la memòria, com a fites extraordinàries, algunes vegades que hem pogut contemplar el cel en tot el seu magnífic esplendor. Per exemple a la Terra alta, i concretament una nit a la Font-Calda, sense llum elèctric ni res que pogués obstaculitzar la visió de la celístia. O aquelles nits baixant pel Nil, a Egipte, amb el colofó d'Abu Simbel. Extraordinari! Però al lloc on potser la descoberta d'un cel netíssim -amb la glòria de contemplar-hi la via Làctea tan difícil de veure habitualment-, fou una nit a Salàs. Va ser tota una epifania!
Per això em sap tan greu la il·luminació, de vegades excessiva, de ciutats i de monuments, perquè ens impedeixen de visionar uns monuments o espectacle molt més sublims, els que ens proporciona la natura: els cels meravellosos de les nostres nits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada